Teknolojinin hüküm sürdüğü kişisel blog

Windows 10

Geçen sene 30 Eylül’de tanıtımı yapılan Windows 10, nihayet 29 Temmuz’da son kullanıcıya ulaşıyor. Microsoft geçmişe göre radikal sayılacak bir hamle yaparak Windows 7 ve Windows 8 sahiplerine, Windows 10’a bedava geçiş hakkı sağladı. Resmi bir açıklama olmasa da çok büyük ihtimalle Windows 10, Microsoft’un son işletim sistemi olacak. Artık sonraki işletim sistemleri MacOS’da, Android’de, iOS’da, hatta pek çok Linux dağıtımında olduğu gibi güncelleme şeklinde kurulu işletim sisteminin üzerine gelecek. Çok yaratıcı değil mi? Bence de…

Hani benim Windows 9’um anne?

Windows 7, 8, 8.1 hanimiş bunun 9’u diyorsanız siz de, hemen durumu açıklayalım. İki mantıklı açıklaması var. İkisi de çok mantıklı. Şöyleki: Windows işletim sistemleri aslında tıpkı Android gibi bir numara ile isimlendiriliyor (Android 4.4, 5.0.2 gibi). Fakat Microsoft taa Windows 95’den bu versiyon numaralarını kullanmayı bıraktı. Yeri gelmişken geçmişi şöyle bir hatırlayalım: Windows 95, 98, ME, 2000, XP, Vista, 7, 8, 8.1. Aşağıdaki tabloda da görüleceği üzere örneğin Windows XP dediğimiz şey aslında 5.1, Windows 7 dediğimiz şey ise 6.1 idi.

Windows_Updated_Family_Tree

Rakamlar kafa karıştırmasın sadete geleyim Windows 7, 6.1’di ya topla 6’yla 1’i etti sana Windows 7! Windows 8, 6.2 idi topla, hooooop etti sana 8! Aynı mantıkla Windows 8.1 bilin bakalım kaç oluyor! Devlet Bahçeli’nin hesaplamaları gibi oldu ama Windows 8.1 kullananlar aslında Windows 9 kullandı haberi yok.

İkinci açıklama resmi bir açıklama olmasa da bana çok mantıklı gelen bir açıklama; efendim deniliyor ki Windows için yazılan yazılımlar, işletim sistemini kontrol ederken işletim sisteminin son hanesini görmezden geliyor. Bazı yazılımcılar diyor ki bu yüzden Windows 9 geçiştirildi, geçiştirilmese Windows 95 ve 98 ile karmaşa yaşanacak ve türlü sorunlar çıkacaktı.

Insider, insider anadolu!

Microsoft, Windows 8’de olduğu gibi isteyen kullanıcıların “insider” olmalarına izin verdi. Böylece bir nevi kobay olarak kullandı bizi. Ben de Windows 8’de olduğu gibi Windows 10’da da kobay faresi oldum. Yenilikleri ilk sizin görmeniz dışında pek de bir artısı yok hatta eksisi var. Her ne kadar Windows 8’in driverları Windows 10’da da sorunsuz çalışacak dense de özellikle anakartın üzerindeki bileşenlerin driverları sıkıntı yarattı. Her güncelleme ile bu sorunlar gözle görülür bir şekilde azalsa da az mavi ekrana düşmedik!

Neler değişti?

Windows 8 ve Windows 8.1 kullanıyorsanız aslında hayatınızda pek bir değişiklik olmayacak. Ufak tefek rötüşlar olsa da genel hatlarıyla Windows 8.1’ile aynı denebilir aslında. 10 ile birlikte Windows 8 ile gelen metro arayüzüne masaüstü sistemlerde elveda diyoruz. İlk başlarda benim de hoşuma gitmişti açıkcası metro arayüzü ve fakat Microsoft’un mu beceriksizliği yoksa bizim “masaüstü” düzenine çok fazla alışmamızdan mıdır bilinmez bir noktadan sonra can sıkıcı hale geldi. Zaten Microsoft da bunu görerek 8.1’de metro arayüzününün açılışta gelmemesini sağlayan bir seçeneği ayarlara eklemişti.

Windows 8 ile elveda dediğimiz başlat menüsü metro arayüzüyle yedirilmiş şekilde geri geliyor. Bence gayet temiz bir iş olmuş. Windows 8’de en büyük sorun bilgisayarı kapat düğmesinin çok kolay bulunamaması ve son kullanıcının bundan epey dert yanmasıydı. Bu eksiklik de başlatın geri dönmesiyle birlikte ortadan kalkmış oluyor böylece.

Mac OSx ve pek çok Linux dağıtımında yıllardır olan çoklu masaüstü, Windows 10 ile birlikte geliyor. Aynı anda bir çok işi birbiriyle karıştırmadan yapmak için ideal bir çözüm fakat bunun 2015 yılında Microsoft tarafından bir yenilik olarak lanse edilmesi komik. Dediğim gibi bu yıllardır Linux ve Mac OS’larda zaten vardı.

Bunun dışınde Internet Explorer tarih oldu. Onun yerine Project Spartan isimli yeni bir tarayıcı geldi. Epey hızlı fakat Chrome veya Firefox’a alışan kullanıcıları ne kadar cezbedebilir onu ilerleyen aylarda yayınlanacak istatistiklerden görürüz.

Geçiş nasıl olacak, geçelim mi geçmeyelim mi?

Windows 7 ve 8 kullanıcıları 29 Temmuz 2015’ten itibaren ücretsiz olarak Windows 10’a terfi edebilecek. Zaten bir kaç ay önce bildirimler çıkmıştı ekranlarda. Peki nasıl olacak? Nasıl geçiş yapacağız ne yapmak gerekiyor? Hiçbir şey! Klasik bir Windows güncellemesi olarak bilgisayarınıza indirilip kurulacak. Güncelleme 3,5 GB civarında olacak yanlış hatırlamıyorsam. Yalnız bu süreçte önerim şu ki güncellemeyi yüklemeyi (indirmeyi değil o ayrı) gece veya bilgisayarı 1-2 saat kullanmayacağınız bir zamanda yapın çünkü gerçek anlamda yeni bir Windows kuruluyor ve bu 40-50 dakikayı bulabiliyor. Kurulum güncelleme şeklinde olduğu için mevcut programlarınız ve dosyalarınız zarar görmeyecektir.

Etiketler:

Paylaş:

Utku Sakallıoğlu, 1990 yılının bir Mayıs günü Giresun’da hayata geldi. Doğumu esnasında ilk dakikalarda beynine yeterli oksijen gitmemesi nedeniyle Beyin Felci olarak da bilinen Cerebral Palsy‘li olarak hayata tutunmuştur.  >>

Buralardayım
Kategoriler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir