Teknolojinin hüküm sürdüğü kişisel blog

Türkiye’deki internet sağlayıcıları

Türkiye’de yaklaşık 7 milyon internet abonesi ve Google’ın tahminine göre 30-32 milyon internet kullanıcısı var. Abonelerin %90’ı TTnet’i kullanıyor. Diğer internet sağlayıcıları da (Superonline ve Uydunet hariç) TürkTelekom’un alt yapısını kullanıyor. Yani aslında diğer servislerin TTnet’ten hiçbir farkı yok. Hal böyle olunca hız/fiyat açısından TTnet’ten çok farklı fiyatlar karşımıza çıkmıyor. Sadece “ilk 3 ay” “ilk 6 ay” gibi promosyonlarıyla karşılaşıyoruz. Sebebi de yukarıda da bahsettiğim gibi diğer sağlayıcıların TürkTelekomun altyapısını kiralaması.

Peki bu kısır döngünün bir çıkışı yok mu? Var: altyapı… Diğer sağlayıcılar ne zaman kendi bağımsız altyapılarını kurarlarsa (Tellcom gibi), işte o zaman Türkiye’de internet fiyatları düşer, gerçek rekabet ortaya çıkar…

Mevcut Altyapı

Bir başka sorun da mevcut altyapı… Şu an Türkiye’deki internet abonelerinin %80’i ADSL kullanıyor. ADSL’de veri alışverişi, bildiğimiz telefon hattının geldiği klasik bakır kablolarla taşınıyor. Türk Telekom’un son 2 senedir ülke genelindeki fiber optik kablo ağını kurmasıyla şu an itibariyle eskiden 1Mbps (bps: bir saniyede geçen bit sayısı) olan ADSL hızı 8Mbps’e kadar çıktı. Ama bu fiber optik kablolar şu anda sadece Türk Telekom’un santralleri (şanslıysanız saha  kutunuza kadar da olabilir) arasında var. Yani santralden sizin kullandığınız modeme kadar klasik bakır kablolarla veri transferi yapılıyor. Bu transfer bakırın alaşımının yapısı sebebiyle veri modeme gelene kadar ağır bir dirence mağruz kalıyor. Bu nedenledir ki TTnet’in internet paketlerine bakılırsa “8Mbps’e kadar” ibareleri görülür. İşte bunun sebebi bakır kablolardır. Yani sizin modeminizle santral arasında mesafe ne kadar artarsa doğal olarak direnç artıyor ve hız ciddi bir şekilde düşüyor. Bu çok geniş otobanlar yapıp, ara yolların bir iki şeritli olması gibidir.

Bunun bir tek çözümü var: bakır kabloları fiberle değiştirmek… Ama bu işlem de her yiğidin harcı değil. Hem maliyet açısından hem de ülkenin büyük olması ve fazlasıyla çarpık, altyapısız binaların olduğu düşünülürse bu imkansızlaşıyor.

Tellcom

Lokal de olsa son bir kaç yılda Türkiye’de bazı şirketler kendi fiber optik altyapılarını kurmaya başladı. Aslında İstanbul’daki Koçnet’in ve Sabancı Telekomun mini fiber optik ağlarını saymazsak Tellcom bu alanda bir ilki gerçekleştirdi. Türkiye çapında ilk bağımsız fiber optik omurgasını oluşturdu. Şu an itibariyle yaklaşık 13-14 bin kilometrelik fiber altyapısına sahip. Önce Sabancı Telekomun altyapısını satın alıp, Mayıs 2009’da Superonline ile birleşen Tellcom, altyapı çalışmalarını gittikçe arttırıyor. Tabi ki bu çalışmalar maliyet nedeniyle çok yavaş bir tempoda ilerliyor. Şu an itibariyle 3-4 ilde faaliyet gösteren Superonline’ın stratejisi büyük siteler ve gelir düzeyi yüksek semtler… Superonline’ın hala dünyadaki en hızlı interneti hızı olan 100Mbps’e ulaşan hızını, tam anlamıyla kullananların sayısı elle sayılacak kadar az. Hem o hıza gereksinimi olan kullanıcıların azlığı hem de fiyat açısından değerlendirilirse bu durum hiç de süpriz değil.

Şirket son olarak 2009’un Aralık ayında BOTAŞ ihalesini kazanarak yaklaşık 38 yeni şehire hizmet götürmeyi amaçlıyor.

Fiyat

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) raporuna göre OECD ülkeleri arasında en ucuz aylık internet fiyatı İngiltere’den sonra Türkiye’de! Ama tahmin edilebileceği gibi işin aslı öyle değil. OECD’nin başka bir raporuna bakarsak Türkiye fiyat/hız bakımından OECD ülkeleri arasında Meksika ve Hollanda’dan sonra sondan üçüncü.

Birde uluslar arası bir kuruluşun hazırladığı dünya internet haritası var görmek için Dünyadaki*internet-fiyatları

Örnek vermek gerekirse:

Türkiye’de

8Mbps Sınırsız internet* (TTnet) yaklaşık (49TL) 33$
8Mbps gerçek Sınırsız internet (TTnet) yaklaşık (109TL) 68.5$
16Mbps Sınırsız* (TTnet) yaklaşık (59TL) 37$

10Mbps sınırsız** (Superonline) internet (49TL) 33$
10Mbps gerçek sınırsız (Superonline) internet (99TL) 62$
100Mbps Sınırsız** (Superonline) internet ise (199TL) 133$
100Mbps gerçek Sınırsız
(Superonline) internet (599TL) 376$

* 8Mbps için 25GB, 16Mbps için 50GB Adil kullanım hakkı ile sınırlı.
** 10Mbps için 50GB, 100Mbps için 500GB adi kullanım hakkı ile sınırlı.

Japonya’da
30Mbps Sınırsız internet 5$.
160Mbps
internet ise 60$.

Etiketler:

Paylaş:

Utku Sakallıoğlu, 1990 yılının bir Mayıs günü Giresun’da hayata geldi. Doğumu esnasında ilk dakikalarda beynine yeterli oksijen gitmemesi nedeniyle Beyin Felci olarak da bilinen Cerebral Palsy‘li olarak hayata tutunmuştur.  >>

Buralardayım
Kategoriler

3 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir