Teknolojinin hüküm sürdüğü kişisel blog

Ben bunu sonra okurum sorunsalı – Pocket

İnternette neredeyse her sene, 2001 yılına kadarki insanlık tarihinin oluşturduğu yazılı içerik kadar yeni içerik üretiliyor.[¹][²] Haliyle bir yerlerde tam da sizi ilgilendiren bir yazı yayınlanıyor ama ya size ulaşamıyor ya da sizin vaktiniz olmadığı için okunmadan internetin çöplüğüne yuvarlanıyor.

İnternette bir şeyler okumak en büyük zevklerimden biridir yıllardır. Ne kadar saçma sapan, çer-çöp varsa okurum. Her gün köşe yazısı okumak zaten birinci emir! Ve fakat bazen insan “şunu da sonra okuyayım” diyebiliyor. Eskiden bunu bookmarklarla (Türkçe’ye “sık kullanılanlar olarak çevrildi ama bence hiç güzel bir karşılık değil. Ben bookmark demeye devam edeceğim) çözerdik. Daha sonra okumak istediğimiz yazıyı bookmark olarak kaydeder, zamanı geldiğinde açar okurduk.

Her şey daha sık mobil olmamızla değişti! Otobüste, metroda, cafede birini beklerken etrafa bakmak yerine telefonlarımıza/tabletlerimize bakma alışkanlığımız geliştiğinden beri bookmarklar pek de işe yaramamaya başladı. İki sebebi vardı bunun: 1- Bilgisayarda kaydettiğiniz bookmarklara diğer cihazlardan erişmek ilk zamanlarda mümkün değildi. Sonradan bookmark senkronizasyonu geldi fakat kaç kişi doğru dürüst kullanıyor tartışılır. 2- Bookmarklarınız bir noktadan sonra çorba oluyor, okumak istediğiniz şeyi bulmak için cebelleşiyordunuz.

İşte çözüm: Pocket! Önceden adı Read It Later’dı. Adından ne işe yaradığını anlamak çok kolaydı fakat “kısa isim her zaman kazanır” kanunu burada da işledi ve ismi Pocket olarak değişti.

Wikipedia’ya göre 2007’de doğmuş. Benim tanışmam ne zaman oldu tam hatırlamamakla birlikte en az 2-3 sene olduğunu tahmin ediyorum. Cidden merak ederek kendilerine maille sordum, cevap bekliyorum. Geldiğinde yazarım 🙂

Olay nedir derseniz başa saralım sorunu. Sorun: bir yazı veya sayfa var, şimdi değil de daha sonra okumak istiyoruz. Ve bunu bütün cihazlarımızdan yapmak istiyoruz. Tamam işte cevabı bu: Pocket. Bir Pocket açmanız ve daha sonra okumak istediğiniz yazıyı/sayfayı “Pocket’lamanız” yeterli. Bütün cihazlarınızla senkronize çalıştığı için vay “efendim ben onu bilgisayara kaydetmiştim ya”, vay “nerde kimbilir!” sorunlarınız çözülüyor.

Benim tablet kullanmamın başlıca sebeplerin biri de mobil uygulamasında, kaydettiğiniz sayfayı okurken size sadece yazıyı göstermesi. Clearly kullananlar bilirler bunu. Yazının bulunduğu sayfayı ekarte ederek size sadece metini gösteriyor. Böylece reklamları ve okuduğunuz yazıyı çevreleyen ne kadar gereksiz öğe varsa kaldırıyor, sizi okuduğunuz şeyle başbaşa bırakıyor. Ayrıca yine bayıldığım bir özellik: Yazı tipini ve boyutunu istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. Çok uzun yazıları “Pocket’layım” tabletten okumayı tercih ediyorum şahsen.

Ayrıca kaydettiğiniz şeyleri etiketleyerek organize etmeniz de mümkün. Okuyup bitirdiğiniz ve beğendiğiniz yazıları ayrı ayrı göstermesi de cabası.

Firefox’da, Chrome’da, Safari’de, Android’de, iOS’da ve hatta Windows Phone’da uygulaması mevcut. Yeni web arayüzünü de çok beğendiğimi belirterek vatandaşlık görevimi yerine getirmenin verdiği huzurla yazımı noktalıyorum. İndirin-indirtin, kullanın-kullandırtın! İyi okumalar!

Etiketler:

Paylaş:

Utku Sakallıoğlu, 1990 yılının bir Mayıs günü Giresun’da hayata geldi. Doğumu esnasında ilk dakikalarda beynine yeterli oksijen gitmemesi nedeniyle Beyin Felci olarak da bilinen Cerebral Palsy‘li olarak hayata tutunmuştur.  >>

Buralardayım
Kategoriler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir