Teknolojinin hüküm sürdüğü kişisel blog

Yerli tablet mi acaba?

Yaklaşık bir ay önce yazdığım “Teknolojinin siyasete alet edilmesi: Öğrencilere tablet” başlıklı yazımda ne kadar haklı olduğum yavaş yavaş ortaya çıkıyor 😀 “Ben demiştim!” demeyi hiç sevmiyorum ama ben demiştim. Bu yazıyı aslında Milli Eğitim Bakanlığının okullarda öğrencilere dağıtmak istediği tabletlerin dağıtım tarihi ertelendiği zaman yazacaktım ama en alttaki videoyu izlediğim zaman dayanamadım ve yazmaya giriştim. 😀

Aslında sadece ben değil birçok teknoloji okur yazarı bu konuyu dile getirmişti… Ne demiştik: “Türk malı tablet üretmek şu an için imkansız. Ancak montaj işlemi yapılabilir, onun dışındaki tüm üretim uzak doğudan gelmekte.” Ama maalesef bizim zihni sinir yöneticilerimiz bilip bilmeden, araştırma yapmadan atıp tutuyorlar.

Aynen dediğim gibi de oldu 😀 Dün ilk “yerli” tablet e-tab’in tanıtımı yapıldı. Yerli ibaresini tırnak içine aldım çünkü General Mobile’ın da acıkça ifade ettiği gibi aslında bu tablet yerli falan değil! Hatta sunumu yapan yöneticinin dediği gibi şarj cihazını bile henüz üretemiyoruz.

Yerli olan kısmı sayarsak: Tasarımı ve içeriğin bir bölümü Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş. Montaj, test ve paketleme işi de Türkiye’de gerçekleşiyor. Toplamda yerli üretim %26’lık bir kısıma denk geliyor.

Şimdi detaya gelirsek tasarım işi tamamen Türk mühendisler tarafından yapılmış. Bu sevindirici bir gelişme. Ama şöyle de bir ayrıntı var ki zaten tablet tasarımı denen şey üç aşağı beş yukarı belli olan bir şey. Tanıtım ve fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla övünülecek kadar değişik bir tasarım detayı yok. Zaten tablet tasarım yapılırken yapılan şey sadece fiziki tuşların yerini ve boyutunu belirlemek ve arka yüzeyin verdiği hissi tasarlamak… Yazılım ve içerik önemli. Yüzde 30 bile olsa oldukça önemli sayılır. Montaj işlemi anakartın yerleştirilmesi, bellek, kamera gibi fiziksel donanımların anakarta bağlanması gibi adımlardan oluşuyor. Testler zaten gelen videolardan anladığımıza göre 5 dakika bile sürmüyor. Paketleme de aynı şekilde…

Burada amacım “biz beceriksizin tekiyiz! tablet bizim neyimize!” demek değil tabii ki ama şu da bir gerçek ki daha çooook uzun bir yolumuz var önümüzde. Sonuç olarak varmak istediğim sonuç şu: önceki yazımda da dediğim gibi tablet üretmek öyle çok kolay bir iş değil. Bu işler aceleye gelmeden ve sindire sindire yapılacak işler…

e-tab üretim bandı:

Etiketler:

Paylaş:

Utku Sakallıoğlu, 1990 yılının bir Mayıs günü Giresun’da hayata geldi. Doğumu esnasında ilk dakikalarda beynine yeterli oksijen gitmemesi nedeniyle Beyin Felci olarak da bilinen Cerebral Palsy‘li olarak hayata tutunmuştur.  >>

Buralardayım
Kategoriler

4 Responses

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir