Teknolojinin hüküm sürdüğü kişisel blog

Yeni bir fenomen doğuyor: Pinterest!

2 senedir ülkemizde en çok tartışılan konular herhalde: 1- Şike, 2- CHP, 3- Sosyal Medya/Ağlar 😀 İlk ikisi bize has olsa da sonuncusu dünyanın her yerinde hatta Amazon kabilelerinde bile gündemin üst sıralarında yer alıyor. Yapılan araştırmalar ve istatistiklere göre artık internet eşittir sosyal ağlar oldu. Hâl böyle olunca doğal olarak internet girişimcileri de tüm konsantrelerini yeni bir sosyal ağ konsepti oluşturup bir anda “köşeyi dönmek” için kullanıyor 😀 Tabii bu girişimlerin çoğu tutunamayıp tarihin kara deliğinde kaybolup gidiyor. Ancak çok azı hayatta kalmayı başarabiliyor. Bir grup girişimcinin bir araya gelerek yarattığı Pinterest de bunlardan biri.

Nedir?

Pinterest’i herkesin anlayacağı biçimde anlatmak için Facebook ve Twitter ile kıyaslamak daha anlaşılır olacak sanıyorum. Pinterest’te fotoğraf, resim ve videoları (genelde fotoğraf ve resim tercih ediliyor) aynı Facebook’taki gibi paylaşabiliyorsunuz, beğenebiliyorsunuz ve yorum yapabiliyorsunuz. Facebook’tan farkı ise paylaştığınız şeyleri profilinizde gruplama şansınızın olması. Somut örnek: Profilinizde “arabalar”, “mimari” ve “teknoloji” isminde gruplar oluşturunuz, bir şey paylaşırken gelen ekrandan paylaşacağınız şeyin hangi grupta olacağını seçip öyle paylaşıyorsunuz. Twitter’la benzerliği ise şu: Diğer kullanıcıları takip etmek istediğinizde Facebook’taki gibi davet gitmiyor, direkt takip etmiş oluyorsunuz. Hatta yukarıda bahsettiğim gruplama olayı sayesinde kullanıcının, sadece istediğiniz gruplarını takip edebiliyorsunuz.

Büyütmek için üzerine tıklayın
Büyütmek için üzerine tıklayın

Bir başka güzellik ise sitenin tepesindeki menüde 31 farklı kategori var (en azından ben bu yazıyı yazarken 31 idi :D) bu kategorilerden birini seçerek, takip etmediğiniz kullanıcıların da paylaştığı şeyleri görebiliyorsunuz. Böylece yeni insanlar tanıyıp çevrenizi genişletebiliyorsunuz.

Her ne kadar kullanıcıların %80’i “paylaşılanı yeniden paylaşma” (Repin) yöntemini kullansa da herhangi bir sitede gördüğünüz bir fotoğrafı, resmi veya videoyu paylaşabilmeniz için “Pint It” butonu geliştirilmiş. Tarayıcınıza bu butonu, yer imleri bölümüne sürükleyip bırakarak ekleyebiliyorsunuz. Daha sonra paylaşmak istediğiniz imaj veya videonun olduğu sayfa açıkken “Pin It” butonunu tıkladığınızda o sayfadaki bütün imajlar önünüze geliyor, istediğinizi seçip paylaşıyorsunuz.

Büyütmek için üzerine tıklayın

Geç gelen şöhret

Pinterest’ten benim bile geçen hafta haberim oldu. Mutlaka adını görmüş, haberini okumuşturum ama yukarıda da bahsettiğim gibi o kadar çok sosyal ağ çıkıyor ki yetişmek, denemek mümkün değil. Merak edenler için Pinterest’in kısa tarihine bir bakalım.

Pinterest, Mart 2010’da beta sürümüyle internet dünyasına merhaba demiş. Ağustos 2011’de iPhone uygulamasının çıkmasıyla birlikte tanınmaya başlamış. Yine Ağustos ayında Time‘da “En iyi 50 Web Sitesi”nin içinde gösterilmiş. Aralık 2011’de 11 milyon kullanıcı sayısıyla ilk 10 sosyal ağ arasına girmeyi başarmış. Ocak ayında Google’ın satın alması gibi dedikodular çıksa da henüz öyle bir gelişme gerçekleşmedi. Çıkan bu haberler sayesinde popülerliğini iyice arttıran Pinterest, Ocak ayının ortalarından itibaren adeta bir patlama yaşadı. Tabii sosyal ağların rock starı Mark Zuckerberg’in de Pinterest’e dahil olduğu haberlerinin çıkmasının da bu patlamada bir etkisi var diye düşünüyorum.

İlginç istatistikler

Genelde sosyal ağlarda cinsiyet eşitliği olsa da Pinterest’te işler biraz farklı. Tam bir kadın üstünlü var. Kullanıcıların %68.2’si yani üçte ikisi kadın (aktif kullanıcılarda oran çok daha yüksek). Bu konuda bir ilginç istatistikse şu: Facebook’daki Pinterest sayfasını beğenenlerin %97’si kadın. Bunun en büyük nedeninin “”paylaşılan” resimlerin genel olarak kadınlara yönelik olması” gibi bir düşünce olsa da bu bana çokta mantıklı bir açıklama gibi gelememekte 😀

Diğer bir istatistik de yönlendirdiği trafik. Henüz diğerlerine göre çok sayılabilecek bir kullanıcı sayısı olsa da Google+, YouTube, Reddit, LinkedIn ve MySpace gibi devlerin toplamından daha fazla trafik oluşturuyor.

Pinterest’in sağladığı trafik

Henüz 12 milyon civarında üyesi olmasına rağmen şimdiden Amerika’da en fazla ziyaret edilen siteler arasında 16’ıncı site. Dünya çapında ise 78’inci sırada.

Facebook’tan farklı olarak Pinterest’i daha çok yetişikinler tercih ediyor. Kulanıcıların %67,4’ü 25 yaş ve üzerinde. Kullanıcıların yarısının çocuk sahibi olması da buradan kaynaklanıyor.

Yapılan paylaşılımlardan da anlaşılacağı gibi elit sayılabilecek bir kullanıcı profili var. Kullanıcıların %85’inin öğrenim durumu üniversite veya üstü. Aynı şekilde kullanıcıların %69’unun yıllık geliri 25 bin ile 75 bin dolar arasında.

Benim de ilk kullanmaya başladığım zaman isyan ettiğim bir konu da sitede geçirilen zaman. O kadar engin bir denizki zaman mefhumunu unutturuyor insana. İstatistiklere göre kullacıları ortalama 15,8 dakika esir alıyormuş ki Facebook’un ortalaması bile 12,1 dakika.

Büyütmek için üzerine tıklayın

Toparlama

Pinterest, henüz istenilen seviyeye ulaşmamış olsa da geleceği epey parlak görünüyor. Tumblr’ın popülaritesini elinden alabilir gibi görünüyor. Hatta popüler fotoğraf paylaşım sitesi Flickr, fotoğrafların kendi üzerinden “pin”lenmesini engelledi bile. Ayrıca pazarlamacılar için de yeni bir kapı oldu. Özellikle son aylarda ülkemizde de kadınlar arasında çok popüler olan internet üzerinden kıyafet siparişi verilen firmalar gözünü Pinterest’e dikmiş görünüyor. Özellikle internetten alışveriş yapılan sitelerin, kadınların sayısını da göz önüne alarak Pinterest’i vitrin olarak kullanmaları olası görünüyor.

Şu an itibariyle üyelik davetiyeli. Ya üye birinden davetiye isteyeceksiniz ya da mail adresinizi verip, davetiyenizin gelmesini bekleyeceksiniz.

Son olarak buradan beni takip edebilirsiniz: http://pinterest.com/utq745/

Etiketler:

Paylaş:

Utku Sakallıoğlu, 1990 yılının bir Mayıs günü Giresun’da hayata geldi. Doğumu esnasında ilk dakikalarda beynine yeterli oksijen gitmemesi nedeniyle Beyin Felci olarak da bilinen Cerebral Palsy‘li olarak hayata tutunmuştur.  >>

Buralardayım
Kategoriler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir