Teknolojinin hüküm sürdüğü kişisel blog

VoIP nedir ne değildir?

Bir “ne nedir” bölümüne daha hoşgeldiniz :). Bu sefer de VoIP işine girişiyorum. Amacım bilgi kırıntılarımı paylaşmak. Gün geçmiyor ki yeni bir teknoloji hayatımıza girmesin… Her ne kadar son 10 yılda cep telefonları hayatımıza hükmetmiş olsa da hala sabit telefonları öyle ya da böyle kullanıyoruz. Belki bir gün bizde Fringe dizisindeki küpe şeklindeki “kulak telefonları”yla konuşmaya başlayacağız ve böylece sabit telefonlar kullanımdan kalkacak. Ama henüz değil… Hal böyle iken mecburen Türk Telekom’un kazıklarıyla karşı karşıya kalıyoruz! Du… Artık değil!

Tarihçe
VoIP’nın atası Skypedı desek yerinde olur. Bundan 7-8 yıl önce girdi hayatımıza. İlk çıktığı yıllardan itibaren bir fenomen oldu. Mantığını kısaca anlatmak gerekirse: bugün herkesin kullandığı, -kullanmayanın dövüldüğü :)- MSN Messenger’ın sesli haliydi. Aslında MSN Messenger’da da sesli chat vardı fakat özellikle ilk sürümlerinde hem pek kullanışlı değildi, hem de ses kalitesi ciddi anlamda sorunluydu. Skype 2003 yılında çıkardığı ilk beta ile MSN Messenger’ın açıklarını bir nebze kapatarak göz doldurdu. Özellikle o yıllarda yurt dışıyla konuşan insanlar arasında çok popüler oldu. Programı MSN Messenger’dan ayıran en büyük fark ise, sadece çevrim içi olan kullanıcılarla konuşmanın dışında herhangi bir telefon numarasını da arayabiliyordunuz. Tabii ki ücretiyle…

Aradan yıllar geçti teknoloji değişti. Artık internet bağlantıları o eski internet bağlantıları değil. Artık Skype için özel, bilgisayarlara bağlanabilen sabit telefonlar çıktı… Hatta ahizesi olan klavyeleri bile gördük. Ama bu da doyumsuz insanoğluna yetmedi! Mevcut sistemde arama yapmak veya cevaplamak için illa bilgisayarı açmak gerekiyordu . İşte o zaman VoIP devreye girdi. Aslında “VoIP devreye girdi” demek yanlış çünkü VoIP’nin anlamı internet üzerinden ses iletimi. Yani Messenger’lar da Skype ve türdeşleri de bir nevi bu kategoriye giriyor. Ve fakat son dönemlerde VoIP denince direk modeme veya bir adaptör vasıtasıyla modeme bağlanan bilgisayarlardan bağımsız internet üzerinden çalışan telefonlar akla geliyor. Yukarıda bahsettiğim modeme bir adaptör sayesinde bağlanan sistemlerin yerini artık yenileri almaya başladı. Artık yeni modemlere arada herhangi bir adaptör olmadan telefon bağlanabiliyor. Bu sistem, eskiye oranla hem daha kullanışlı ve sisteme adapte olma sorunu gibi bir sorun yok, hem de pazar açısından çok büyük bir alan.

Durum
Aşağı yukarı her evde sabit bir telefon olduğu düşünülürse telekominikasyon şirketleri için bu konunun ne kadar önemli bir konu olduğu daha iyi anlaşılabilir. Kullanıcılar artık gereksiz yere her ay fahiş faturalarla ve sabit ücretlerle karşılaşmaktan bıkmış durumda. VoIP sisteminin zaten asıl hedefi de bu. Çok düşük maliyetlerle çok yüksek kaliteli ses aktarımı… Hal böyle olunca telekominikasyon şirketleriyle kullanıcılar bir noktada birleşiyorlar…

VoIP şirketleri ülkemizde şu an yok denecek kadar az. Ama geçen sene sabit numara taşınabilirliği ile ilgili yönetmeliğin çıkmasıyla birlikte bu pazar, internet servis sağlayıcıların iştahını kabartır bir hal aldı.  Numara taşıma başlamadan önce de bazı internet sağlayıcıları bu hizmeti verseler de fazla randıman alamadılar. Bunun böyle olmasının nedeni doğaldır ki kullanıcıların yıllardır kullandıkları numaralarından vazgeçmek istememeleri…

İşleyiş
Gelelim sistemin nasıl işlediğine. Son kullanıcı için aslında pek bir değişiklik yok. Normalde duvardan aldığı telefon hattını artık modemden alacak. Onun dışında her şey aynı. Eğer numara taşıma talebinde bulunursa mevcut telefon numarasının başına sonuna hiçbir kod vs. gelmeden aynı numarayı kullanabilecek. Eğer kullanıcı, numara değişikliği isterse başı 0850 ile başlayan 11 haneli (0850 XXX XX XX) bir telefon numarası verilecek. Numara taşıma işini, genelde size gerekli form doldurulduktan sonra ilgili şirket tarafından yürütülüyor. İlgili Türk Telekom şubesinin yoğunluğuna bağlı olarak genelde 2-3 iş günü içerisinde işlem tamamlanıyor.

VoIP hizmeti her modeme uygun bir hizmet değil. Servis sağlayıcının size verdiği modemin arkasındaki telefon girişine telefonunuzu takmanız yeterli oluyor.

Hizmet Verenler
Şu an aktif olarak Biri, Smile ve Turkcell Superonline şirketleri VoIP hizmeti vermekte. Tabii burada ince bir nokta var. Superonline, hem ADSL hizmeti veriyor hem de fiber. Fiber internet zaten tamamen bağımsız bir altyapı olduğu için telefon hattıyla hiçbir alakası yok. Biri ve Smile ise şu an sadece ADSL hizmeti veriyor. Yani Superonline ADSL, Biri ve Smile mevcut telefon hattını kullanıyor. “E o zaman yine sabit ücret gelecek” gibi düşünenler olabilir. “Yalın internet” adı altında yapılan bir düzenleme ile internet sağlayıcıları müşterilerine sabit telefon hattı olmadan da internet verebiliyor. Böylece sabit ücret problemi aşılmış oluyor.

Ücretlendirme
Geldik işin en can alıcı bölümüne 🙂 Aşağıda Türk Telekom, Biri, Smile ve Turkcell Superonline’ın fiyat tablosu yer almaktadır.

Resmi büyütmek için tıklayın.

Avantajları – Dezavantajları
Öncelikle yorumları Superonline için yaptığımı belirtmek isterim. En büyük avantajı sabit ücretin olmayışı ve tarifeleri tabii ki. Bunun yanında ses kalitesi oldukça iyi. Hele de VoIP’lilerle yaptığınız konuşmalarda farkı epeyce hissediyorsunuz. Bu arada üç operatörde de VoIP’liler kendi aralarında ücretsiz konuşuyorlar. Dezavantaj konusuna gelince tek bir sorun karşınıza çıkıyor: İnternet yoksa telefon da yok! Yani internetinizde her hangi bir problem yaşadığınızda telefonda kesiliyor. Bunun dışında pek bir dezavantajını göremedim henüz 🙂


Öngörü
Böyle giderse -ki öyle görünüyor- telekominikasyon şirketleri arasında ciddi bir rekabet olacak. Tabi ki bu durum kullanıcıya yarayacak. Aynı GSM’de numara taşıma uygulaması başladığında çıkan kampanyalar gibi yeni kampanyaları görmemiz muhtemel…

Etiketler:

Paylaş:

Utku Sakallıoğlu, 1990 yılının bir Mayıs günü Giresun’da hayata geldi. Doğumu esnasında ilk dakikalarda beynine yeterli oksijen gitmemesi nedeniyle Beyin Felci olarak da bilinen Cerebral Palsy‘li olarak hayata tutunmuştur.  >>

Buralardayım
Kategoriler

4 Responses

  1. Şimdi aklıma takılan sorular şu şekilde;

    1) İnternet bağlatırken zaten sabit telefon alınacak. Bir de VoIP aboneliği yapılabilir mi? Yapılabilirse mantıklı olur mu?

    2) Turkcell Superonline Fiber altyapısı olan yerlerde telefon hizmeti de veriyor ve numaramızı taşıyabiliyoruz. Bu hizmeti VoIP olarak mı veriyor? Bu durumda bize Türk Telekom sabit hat müşterisi iken ulaşanlar, numaramızı aynı şekilde çevirerek mi ulaşıyorlar?

  2. Merhaba,

    1) Superonline’ın Fiber hizmeti hariç diğer servis sağlayıcılarda telefon hattı zorunlu evet. Ama bu VoIP’ye engel değil çünkü VoIP modem üzerinden çalışan bir sistem… Fakat telefon hattı zorunlu olduğu için numara taşıma işlemi mümkün değil. Yeni bir numara ile abone olunabilir tabii… Mantıklı mı derseniz eğer yurtdışı aramalarınız fazla ise oldukça kârlı diyebilirim. Diğer aramalarda pek kârlı olmayacaktır çünkü zaten mevcut telefon hattına sabit ücret ödemek zorundasınız….

    2) Superonline, her ne kadar “Fiber Ses” olarak isimledirsede verdiği hizmet VoIP. Numara taşıma işleminden sonra hiçbir değişiklik (kod vs.) olmadan dışarıdan aranabiliyorsunuz. Şahsen yaklaşık bir yıldır kullanıyorum oldukça memnunum.

  3. Sormak istediğim birkaç soru var ,
    1- Voip bağlattıktan sonra internette bağlatabiliyormuyuz?
    2- Voip türkiyenin her yerinde her ilde,ilçede geçerlimi?
    Cevabınızı bekliyorum.. Teşekkürler..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir