Teknolojinin hüküm sürdüğü kişisel blog

Twitter’ı organize kullanmak

Önce bi yazının ana amacını biri taa Ekim 2011’de diğeri de Şubat 2012’de attığım iki tweetle özetliyeyim:

İlk zamanlarda kimsenin adam yerine koymadığı, gençlerin -hatta biraz da küfürbaz haytaların- mekânı olarak görülen sonra sonra ne kadar yararlı bir ağ olduğu kavranan Twitter hızla yaygınlaşıyor. Benim de çevremde daha 2 sene önce “abi siz de gelin çok güzel bişi” dediğimde burun kıvıran arkadaşlarım şimdi takır takır tweetleri dökmekte 😀 Fakat iş sadece tweet girmekten ibaret değil. Genel olarak yazmaktan çok okuyoruz Twitter’da. Tabii ona okumak denilirse…

Çevremdeki insanlara ve uzaktan gözlemlediğim insanlara baktığımda özellikle bilgisayar üzerinden girdiklerinde Twitter’ı çok yanlış bir şekilde kullandıklarını görüyorum… Twitter, sürekli akan bir kaynak. Siz ona sabit bir noktadan bakarsanız hiçbir şey göremezsiniz. Sürekli aşağı doğru akan yazılardan ibaret saçma sapan bir dünya 😀

Twitter’ı sürekli okuma halinde de değiliz. Bir pencerede Facebook açık arkadaşlarımızla konuşuyoruz, bir pencerede sözlük açık arada bir dönüp bakıyoruz, öbür tarafta hâlâ kopamadıysak Messenger/Skype açık derken bir sürü işi aynı anda yapmaya çalışıyoruz. Böyle bir ortamda Twitter’ı eski usul web penceresinden okumak çok zor ve saçma. İllaki bir şeyleri kaçırma ihtimaliniz var. Çözümü yok mu var: Biraz düzenli olmak ve ek programcıklar kullanmak!

Twitter’da pek çok kullanıcının kullanmadığı ve hatta ne işe yaradığını dahi bilmediği ‘Listeler’ diye bir olay var. Aslında Facebook’ta da olan bir özellik: Kişileri gruplandırabiliyorsunuz. Örnekle anlatırsam daha kolay anlaşılır; mesela benim oluşturduğum listelere bakalım: iris, okunanlar, TR_unluler, bt_yazarveeditorler, tanis, teknoloji, gazeteci-haberci, siyaset, haberveren, sosyalsorumluluk…

Takip ettiğiniz kişileri sizin belirleyeceğiniz kategorilere göre ayırmanız Twitter’ı verimli kullanabilmenin en önemli aşaması. Üşenmeden biraz zaman ayırarak tüm takip ettiğiniz kişileri kategorilere ayırın. Biraz sıkıcı ve uzun bir işlem ama bir kere düzene girdikten sonra epey rahatlayacaksınız 😀

Listeleri oluşturup düzene soktuktan sonra diğer adıma geçiyoruz: Uygulama. Yukarıda dedim ama tekrarlıyorum Twitter’ı düz bir web browser penceresinden okumak tam bir delilik! Kendinize eziyet etmeyi bırakın 😀

Listeleme aşamasından sonra bu listeleri ayrı ayrı “görmeye” geliyor iş. Bunun için üçüncü parti bir yazılım gerekiyor. Önerim TweetDeck. Şimdiye kadar Windows’ta çalışan bir çok Twitter uygulaması denedim. Hatta bence hepsini denedim 😀 En çok beğendiğim TweetDeck oldu. Yaklaşık bir buçuk senedir falan kullanıyorum bir yamuğunu görmedim daha.

Ha, tek bir şeyi eleştirebilirim yeni versiyonu tam bir çöp! Sakın sakın en son çıkan versiyonunu kullanmayın. Neden olduğunu aşağıda göreceksiniz 😀 Eski versiyonunu (v 0.38.2) bulmak biraz zor ama birazdan linkini de vereceğim, oradan indirerek kurabilirsiniz. Ama önce biraz programdan bahsedelim.

Öncelikle kullanımı çok basit. Hiç öyle “ben onunla mı uğraşacağım” falan demeyin! Aşağıdaki ekran görüntülerinden de görüleceği gibi sade bir görünümü var. Listelerinizi istediğiniz sırada dizerek kullanmaya başlıyorsunuz. Sadece listeleriniz de değil isterseniz mentionlarınızı, özel mesajlarınızı, trending topic listesini veya tek bir kullanıcıyı, ya da içinde sizin belirlediğiniz kelime(ler) geçen tweetleri (Twitter’daki arama olayı gibi) de ayrı bir kolon şeklinde ekleyebiliyorsunuz.

İlk kullanımda Tweetdeck’e üye olmanız gerekiyor. Ve sanırım Twitter’ınızdan izin istiyor… Tam hatırlayamadım şu an. Ama kurulumu epey basit onu biliyorum. Yalnız önemli bir şey: Eski versiyon TweetDeck’i kurmak için önce Adobe Air’i kurmak gerekiyor. Gözünüzde büyümesin, indirip kurmak 40 saniyenizi almaz. Şu linkten indirebilirsiniz. Yukarıda dediğim gibi TweetDeck’in yeni versiyonu çok kötü. Aradaki farkı görmek için alttaki ekran görüntülerini karşılaştırabilirsiniz.

Şekilde de görüldüğü gibi yeni versiyon çok büyük kolonlara ve bir kolona sadece ok koymak gibi füturistik bir tasarıma sahip 😀 Bu yüzden ben eski versiyonu öneriyorum. Şuradan indirebilirsiniz.

Aslında TweetDeck ile sadece Twitter değil Facebook, Linkedin, Foursquare hesaplarınızı da tek bir pencereden takip edebilirsiniz. Ama ben şimdilik sadece Twitter üzerinden göstermek istiyorum…

Bence TweetDeck’in en önemli özelliğinden biri program açıldığında kolonlar belli bir tweet sayısı kadar (azaltıp çoğaltabiliyorsunuz) geçmişte gönderilmiş tweetlerle doluyor. Böylece siz online değilken yazılan tweetleri de görebiliyorsunuz. Normalde browser’da bunu yapmak çok zor ve zaman alıcı.

Bir diğer güzelliği de bildirim olayı… Messenger’dan hatırlayacağınız bildirim balonları sayesinde seçtiğiniz kolon veya kolonlara yeni bir tweet düştüğünde ekranınızın köşesinde (hangi köşeden çıkacağı ve kaç saniye ekranda kalacağı size kalmış) yeni tweetler görülüyor. Mesela ben mention ve tanis (bizzat tanıdığım insanların olduğu liste) kolonu için bildirim özelliğini açtım, bir mention aldığımda veya tanıdığım kişiler tweet attığında anında haberdar olabiliyorum.

Bildirim ayar penceresi

Her ne kadar artık Twitter halletse de eskiden uzun bir linki paylaşmak için önce link kısaltma sitelerine gidip kısaltıp gelirdik 😀 TweetDeck kendiisi link kısaltma işlemini hallediyor. Hatta link kısaltmak için kullandığınız özel bir site varsa seçebiliyorsunuz. Aynı şekilde bir görsel paylaşmak istediğinizde hangi servise upload edilmesi de tercihinze kalmış…

Link kısaltma ve resim yükleme servisi seçimi

Yine sevdiğim özelliklerinden biri: Etiket ekleme. Bazen sürekli aynı etiketi yazmak insanı bezdirebiliyor. TweetDeck önceden kullandığınız etiketleri kaydederek, yeni bir tweet ataraken tek bir tıklama ile tweetinize ekleyebiliyor.

Etiket ekleme

Etiketlemede olduğu gibi mention atarken de @ işareti koyduğunuzda arama ufak bir penceresi çıkıyor ilk iki-üç harfi yazarak listeden mentionlanacak kişiyi kolayca seçebiliyorsunuz. Tabii belirtmedim ama bir tweeti yanıtlamak, retweetlemek, favoriye almak, özel mesaj yollamak gibi temel twitter özellikleri kişinin avatarının üzerine gelerek bir kaç tıkla yapılıyor.

TweetDeck sayesinde birden çok hesabı aynı anda kullanmak da mümkün. Böylece sürekli login logout yapmadan işinizi görebilirsiniz.

Şu anda göremediğim bir çok süper özellik de var aslında. Deneye deneye bulunabilecek şeyler 😀

Ayrıca akıllı telefonlar için de TweetDeck uygulamaları mevcut. Daha denemedim onun için şimdilik yorum yapmayacağım 😀

Velhasıl şunu diyorum ki: Mutlaka listeleme kullanın ve mümkünse TweetDeck gibi programlara da bir şans verin. Emin olun eziyet çekiyorsunuz şu an 😀

Etiketler:

Paylaş:

Utku Sakallıoğlu, 1990 yılının bir Mayıs günü Giresun’da hayata geldi. Doğumu esnasında ilk dakikalarda beynine yeterli oksijen gitmemesi nedeniyle Beyin Felci olarak da bilinen Cerebral Palsy‘li olarak hayata tutunmuştur.  >>

Buralardayım
Kategoriler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir