Teknolojinin hüküm sürdüğü kişisel blog

Spotify nedir?

 

#BugünGünlerdenSpotify hashtagini trending topic yapsak yeridir! Spotify, 2008’den beri önce Kuzey Avrupa ülkelerinde daha sonra Birleşik Krallık’ta (İngiltere demiyoruz yasak) daha sonraları bir virüs gibi tüm dünyada kullanılmaya başlanan bir müzik dinleme aracı. Nihayet gün itibariyle resmen Türkiye’de. Nihayet diyorum çünkü varlığından haberdar olan kitle uzun zamandır bu anı beklemekteydi. Ha derseniz ki “Türkiye’de Spotify kullanan bir sürü insan vardı, onları adamdan saymıyor musun it!?” eyvallah, ben de o kitledenim fakat bu kullanım saçma sapan, insanlık dışı yöntemlerle oluyordu. Yok proxy değiştir, yok tunnel kullan falan saçma sapan işler. Artık cillop gibi sitesine girerek kullanabiliyor muyuz sen orasına bak!

Spotify ekran görüntüsü
Spotify ekran görüntüsü

Agresif bir girişten sonra Spotify’nin içeriğine girelim. Spotify, çok kaba bir şekilde dediğim gibi bir müzik dinleme aracı. Bu araç neredeyse tüm platformlarda mevcut. Program mı desem şimdi bilemedim. Uygulama en iyisi sanırım. Evet. Bu uygulama ile bedava* olarak istediğiniz kadar müzik dinleyebiliyorsunuz. İster tek tek aratarak, ister tür bazında radyo seçerek istediğiniz kadar şarkı dinlemeniz mümkün. Benim en sevdiğim yönü Spotify’î radyo modunda dinlerken sizin beğendiğiniz/beğenmediğiniz şarkılara göre sürekli değişen bir playlist oluşturması. Bu sayede hem yeni keşifler yapabiliyorsunuz hem de sistem gittikçe sizin müzik zevkinizi tanıdığı için beğenmediğiniz türden şarkılara denk gelme olasılığınızı bertaraf etmiş oluyorsunuz. Arkadaşlarınızı ekleyerek onların ne dinlediklerini görmeniz de mümkün oluyor ki bu da yeni keşifler için epey iyi bir yöntem.

Şarkılar internet üzerinden stream edilerek dinleniyor. Yani bilgisayarınıza herhangi bir kayıt söz konusu değil. Peki nasıl bedava oluyor? Şöyle ki ben bu yazıyı yazarken Spotify’nin 3 paketi mevcuttu. 1) Bedava: 5 dakikada bir reklam dinleme zorunluğu olan paket 2) Reklamsız: aylık 5 lira 3) Premium: Reklamsız, indirmeli, mobil cihazlarda kullanma aylık 10 lira.

Türkiye’de Premium paketinin pek rağbet göreceğini sanmıyorum. Sebebi de şunlar 1) Henüz o kadar stabil bir mobil ağımız yok. 2) Mobil veri paketlerinin fiyatları ve adil kullanım kısıtlamaları böyle oldukça kimsenin tercih edeceğini sanmam. 3) Aylık 10 lira Türk halkı için çok 😀 Ücretsiz sürümünün tanındıkça epey ilgi göreceğini düşünüyorum. Henüz sadece Spotify’nin kendi reklamları olsa da eminim bir çok reklam veren bu platforma dalacaktır.

Nisan ayında yazdığım Müzik dinleme alışkanlıklarımız ve gelecek başlıklı yazımda detaylıca belirttiğim gibi gelecek bu gibi çözümlerde. Korsanla mücadele edilemeyeceğini nihayet anlayan müzik şirketleri artık böyle platformları desteklemeye başladı. Umuyorum ki Türkiye’den birileri şu güzel platforma dava açmak gibi bir saçmalığa düşmez de doya doya dinleriz. Muhtemeldir ki Türk müzik çeşmesinin başını tutan MÜYAP’la anlaşılmış, herhangi bir sorun kalmamıştır.

Herkeşlere tavsiye eder, ellerinizden öperim.

Etiketler:

Paylaş:

Utku Sakallıoğlu, 1990 yılının bir Mayıs günü Giresun’da hayata geldi. Doğumu esnasında ilk dakikalarda beynine yeterli oksijen gitmemesi nedeniyle Beyin Felci olarak da bilinen Cerebral Palsy‘li olarak hayata tutunmuştur.  >>

Buralardayım
Kategoriler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir