“Her şey dijitalize olmadan önce insanlar notlarını kalem-kağıtla alırdı.” Sanırım bu cümleyi çocuklara söyleyeceğimiz günler çok yakın. Artık her şeyin dijital hale gelmesiyle birlikte not tutma alışkanlıklarımız da değişiyor… Fiziksel engellerimden dolayı şu yaşıma kadar not ya da günlük tutan biri değilim. Ya da değildim!
Evernote nedir?
- En önemlisi internete bağlı olduğunuz her yerde tüm notlarınıza ulaşabiliyorsunuz.
- Bir çok platform için (Android, iOS, Windows Phone, Bada vs.) uygulamaları mevcut olduğu için mobil olduğunuzda da not tutmaya devam ediyorsunuz.
- Web tarayıcısı içinden de erişebildiğiniz için notlarınıza erişmek için illa programın o bilgisayarda yüklü olmasına da gerek yok.
- Tuttuğunuz notları link vererek insanlarla paylaşabiliyorsunuz.
- Bilgisayarda dokunmatik bir ekranınız ya da çizim padiniz yoksa çok zor ama eğer geniş ekranlı bir telefonunuz ya da tabletiniz varsa el yazısıyla da notlar alabiliyorsunuz.
- Sesli ya da videolu notlar alabiliyorsunuz.
- Aldığınız notlara imaj veya dosya ekleyebiliyorsunuz. (Ama eğer Premium üyeliğe geçmezseniz bu aylık 60 MB’lık bir alanınız var. Bulut olarak kullanmazsanız %10’nu bile dolduramıyorsunuz.)
- Eğer Evernote ile birlikte kullanılan Skitch (ek) programcığını kullanırsanız ekran görüntüsü üzerine not alma gibi atraksiyonlara girişebiliyorsunuz.
- Web tarayıcınız üzerine bir eklenti olarak kurulan Clearly uygulaması sayesinde webde okuduğunuz bir yazıyı sizin için yazı haricindeki her şeyi yok ederek ve -isterseniz- yazı fontunu da büyülterek full konsantre yazıya odaklanmanızı sağlayabiliyor. Ayrıca okuduğun yazıyı direkt Evernote’a aktarmanızı sağlıyor. (Bu arada Evernote’u kullanmasanız da bu uygulamayı tarayıcınıza kurabilirsiniz)
- Mobilde işe yarayan Evernote Hello ile kartvizit deposu oluşturabiliyorsunuz.

Fragturk‘e haber ya da inceleme girerken de önce yazıyı Evernote üzerinde şekillendirip daha sonra siteye atıyorum. Bunun ne avantajı var? En önemlisi masaüstü bilgisayarda çalıştığım için elektrik kesintileri benim için tam bir kabus! Evernote ile yazdığımda yazdığım yazı benim belirlediğim süre zarfında otomatik olarak senkronize oluyor.

Dezavantajları yok mu? Tabii ki var. İnternette parolayla girdiğiniz her platformda olduğu gibi bunun da büyük bir riski var: hesabınızın çalınması. Ya da kendinizi çok mühim biri olarak görüyorsanız birilerinin sizin yazdığınız özel ve belki de mahrem notları görebilecek olması ihtimali. Ama şöyle düşünmek de mümkün. Eğer ben bunları klasik olarak somut bir not defterine not ediyor olsaydım ve bu not defterini bir gün bir yerde düşürmüş ya da biri sizin günlüğünüzü gizlice ele geçirmiş olabilir. Ki aslında bu diğer ihtimalin yanında oldukça realist bir ihtimal.