Teknolojinin hüküm sürdüğü kişisel blog

Not tutma alışkanlığım ve Evernote

evernote

“Her şey dijitalize olmadan önce insanlar notlarını kalem-kağıtla alırdı.” Sanırım bu cümleyi çocuklara söyleyeceğimiz günler çok yakın. Artık her şeyin dijital hale gelmesiyle birlikte not tutma alışkanlıklarımız da değişiyor… Fiziksel engellerimden dolayı şu yaşıma kadar not ya da günlük tutan biri değilim. Ya da değildim!

Geçen sene Eylül ayıydı sanırım, aslında önceden bildiğim fakat “amaaaaaaan ben neyin notunu tutacam ki” deyip pek ciddiye almadığım Evernote‘u bilgisayarıma kurmamla hayatım değişti! Bir anda deli gibi not tutmaya başladım. Aslında buna tam da not tutmak denemez çünkü birazdan da anlatacağım gibi sadece kendi notlarınızı saklamıyorsunuz, herhangi bir sitede gördüğünüz herhangi bir yazıyı ya da görüntüyü de kendi not defterinize kaydetme şansınız oluyor.
 

Evernote nedir?

Önce hiç bilmeyenler için Evernote’u tanıyalım. Evernote her platformda çalışan tamamen ücretsiz, -senkronize ettiğiniz müddetçe- online bir not defteri uygulaması. Evernote ile neler yapabiliyorsunuz? Çeşitli not defterleri oluşturup (örn: kategori şeklinde ya da tarih bazlı) notlarınızı bu defterlerin içerisinde düzenli bir şekilde saklayabiliyorsunuz. Notlarınıza çeşitli etiketler verebiliyorsunuz ki ileride notlarınız çoğaldığında arama yaparak anahtar kelimeler sayesinde aradığınız notu şıp diye bulun!
Avantajları nedir:
  • En önemlisi internete bağlı olduğunuz her yerde tüm notlarınıza ulaşabiliyorsunuz.
  • Bir çok platform için (Android, iOS, Windows Phone, Bada vs.) uygulamaları mevcut olduğu için mobil olduğunuzda da not tutmaya devam ediyorsunuz.
  • Web tarayıcısı içinden de erişebildiğiniz için notlarınıza erişmek için illa programın o bilgisayarda yüklü olmasına da gerek yok.
  • Tuttuğunuz notları link vererek insanlarla paylaşabiliyorsunuz.
  • Bilgisayarda dokunmatik bir ekranınız ya da çizim padiniz yoksa çok zor ama eğer geniş ekranlı bir telefonunuz ya da tabletiniz varsa el yazısıyla da notlar alabiliyorsunuz.
  • Sesli ya da videolu notlar alabiliyorsunuz.
  • Aldığınız notlara imaj veya dosya ekleyebiliyorsunuz. (Ama eğer Premium üyeliğe geçmezseniz bu aylık 60 MB’lık bir alanınız var. Bulut olarak kullanmazsanız %10’nu bile dolduramıyorsunuz.)
  • Eğer Evernote ile birlikte kullanılan Skitch (ek) programcığını kullanırsanız ekran görüntüsü üzerine not alma gibi atraksiyonlara girişebiliyorsunuz.
  • Web tarayıcınız üzerine bir eklenti olarak kurulan Clearly uygulaması sayesinde webde okuduğunuz bir yazıyı sizin için yazı haricindeki her şeyi yok ederek ve -isterseniz- yazı fontunu da büyülterek full konsantre yazıya odaklanmanızı sağlayabiliyor. Ayrıca okuduğun yazıyı direkt Evernote’a aktarmanızı sağlıyor. (Bu arada Evernote’u kullanmasanız da bu uygulamayı tarayıcınıza kurabilirsiniz)
  • Mobilde işe yarayan Evernote Hello ile kartvizit deposu oluşturabiliyorsunuz.
Ben gün içerisinde maddelerden en çok Clearly uygulamasını kullanıyorum. Hem bir yazı okurken tam olarak konsantre oluyorum hem de eğer yazıyı çok beğendiysem not defterime (hatta istediğim yerleri fosforlu kalemle çizerek) kaydediyorum.
Clearly öncesi, sonrası

Fragturk‘e haber ya da inceleme girerken de önce yazıyı Evernote üzerinde şekillendirip daha sonra siteye atıyorum. Bunun ne avantajı var? En önemlisi masaüstü bilgisayarda çalıştığım için elektrik kesintileri benim için tam bir kabus! Evernote ile yazdığımda yazdığım yazı benim belirlediğim süre zarfında otomatik olarak senkronize oluyor.

İnternetten satın aldığım şeylerin listesini tutuyorum mesela ileride neyi ne kadara satın almışım diye görmek için. Ya da sağlıkla ilgili notlar alıyorum. Şu tarihte şu doktora gittim şunu dedi falan diye. Ve en çokta dijital kupür biriktiriyorum. Sevdiğim köşe ya da blog yazarlarının beğendiğim yazılarını ilerde okumak, birine okutmak ya da referans göstermek için saklıyorum.
Evernote’mdan bir görüntü

Dezavantajları yok mu? Tabii ki var. İnternette parolayla girdiğiniz her platformda olduğu gibi bunun da büyük bir riski var: hesabınızın çalınması. Ya da kendinizi çok mühim biri olarak görüyorsanız birilerinin sizin yazdığınız özel ve belki de mahrem notları görebilecek olması ihtimali. Ama şöyle düşünmek de mümkün. Eğer ben bunları klasik olarak somut bir not defterine not ediyor olsaydım ve bu not defterini bir gün bir yerde düşürmüş ya da biri sizin günlüğünüzü gizlice ele geçirmiş olabilir. Ki aslında bu diğer ihtimalin yanında oldukça realist bir ihtimal.

Velhasıl demem o ki, eğer not tutmak gibi bir alışkanlığınız varsa mutlaka Evernote’u bir deneyin. Not tutma alışkanlığınız olmasa bile deneyin. Denemesi bedava!
Etiketler:

Paylaş:

Utku Sakallıoğlu, 1990 yılının bir Mayıs günü Giresun’da hayata geldi. Doğumu esnasında ilk dakikalarda beynine yeterli oksijen gitmemesi nedeniyle Beyin Felci olarak da bilinen Cerebral Palsy‘li olarak hayata tutunmuştur.  >>

Buralardayım
Kategoriler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir