Teknolojinin hüküm sürdüğü kişisel blog

Milli Eğitim Bakanlığının Pardus’la imtihanı

Biraz önce Ubuntu’nun yeni sürümünü kurarken şimşekler çaktı beynimde 🙂 Önce bilmeyenler için kısaca Pardus nedir ona bir bakalım: Pardus, TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli bir işletim sistemi. Asıl amaçlarından biri devlet dairelerindeki bilgisayarları Windows tekelinden kurtarıp mali olarak çok büyük kazanç sağlamak. Sadece bu değil tabi Türk halkını da aynı şekilde bir bakıma “ele güne muhtaç etmemek.”

2003 yılında çalışmaları başlayan bu işletim sistemi bu güne kadar hayli yol aldı. Linux tabanlı işletim sistemleri arasında hatırı sayılır bir yere sahip olmaya başladı. Gel gelelim asıl amacına hala tam olarak ulaşabilmiş sayılmaz. Her ne kadar arkasında devlet desteği bile olsa hala yaygın olarak kullanılmıyor.

Oysa sadece devlet dairelerinde kullanılsa milyonlarca lira tasarruf edilecek. Örnek vermek gerekirse şu an bir bilgisayar için işletim sistemi satın almak en az 90 lira. İşletim sistemi tek başına bir işe yaramıyor tabii. Ofis uygulaması da şart dersek en az 150 lira da o.

Beynime kazınan şöyle bir haber vardı yıllar önce: “Bilgisayar sınıfına aynı anahtara sahip işletim sistemini kuran öğretmene müthiş tazminat!”. Ha şu an durum farklı mı? Tabii ki de değil! Şuan rastgele bir okula girsek, 20 bilgisayar varsa en az 7-8’i “kaçak”tır. Bunu önlemenin yolu şüphesiz ki bedava olan Linux tabanlı işletim sistemleri kullanmak. E Türkiye’de yapılmışı varken niye başkasını alalım fıstık gibi işletim sistemimiz var!

Milli Eğitim Bakanlığı özellikle 2-3 yıldır öğretmenlere Pardus eğitimi veriyor. Amaçları okullardaki bilgisayarları Pardus’larla donatmak. “İyi, güzel, mantıklı” diyebilirsiniz ama çok ciddi bir çelişki tam burada başlıyor! Okulların atardamarı, olmazsa olmazı İlSİS ve E-Okul sistemi sadece İnternet Explorer’da yani Windows’da çalışıyor! Sebebi de uygulamalarda Active-x olması. Pardus’da çalıştırabilmek için ya Wine ile İnternet Explorer yükleyeceksiniz -ki yasal değil- ya da sanal bir Windows kurup???!!! öyle halledeceksiniz!

Hal böyle olunca da insan soruyor bu ne “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?”

Etiketler:

Paylaş:

Utku Sakallıoğlu, 1990 yılının bir Mayıs günü Giresun’da hayata geldi. Doğumu esnasında ilk dakikalarda beynine yeterli oksijen gitmemesi nedeniyle Beyin Felci olarak da bilinen Cerebral Palsy‘li olarak hayata tutunmuştur.  >>

Buralardayım
Kategoriler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir