Teknolojinin hüküm sürdüğü kişisel blog

LG PB60G Projeksiyon İncelemesi

Yine “eve gelen teknolojik cihazı incelemek baldan tatlıdır” formatındaki inceleme bölümüne hoş geldiniz. Bu sefer benden hiç beklenmeyecek bir şekilde projektör inceliyorum. LG’nin PB60G isimli projektörünün iki ana esprisi var: 1- LED aydınlatmalı, 2- Portatif bir cihaz. Peki bunların tercümesi ne? 1- En parlak ayarda 30.000 saat gibi epey uzun bir kullanım süresi vaat etmesi, 2- 16×10.3 cm’lik boyut ve 600 gramlık bir ağırlık. Lak lakı geçip teknik özelliklerini özet halinde görelim.
LG PB60G Özellik Tablosu

Kullanım Alanı

Böyle “Kullanım Alanı” yazınca sanki değiştirilemez gibi oldu ama kendi görüşümü belirtiyorum yanlış anlaşılmasın. Bu modeli sürekli mobil olup sunum yapanlar ve öğretmenler için tavsiye ederim. Bunu alıp sinema sistemi yapmak ya da oyun falan yansıtmak için kullanmak biraz gerçekçi olmaz. Çünkü cihazın boyutu çok küçük olduğu için içerisindeki fanlar da küçük ve eğer parlak modda gösterim yaparsanız ciddi ses yapıyor. Yani “açayım bi film izleyeyim” derseniz fan sesi epey canınızı sıkıyor.

Genel Değerlendirme

Kullanım alanı başlığında da belirttiğim gibi bu cihazı çok gezenler ve öğretmenler tercih edecektir. Sürekli aynı yerde duracak bir cihaz değil. İlkokul öğretmenleri için bu açıdan biraz sorun olabilir çünkü cihaz çok hafif olduğu için gelip geçen biri kabloya takıldığı an masadan uçması çok olası.

LG PB60G Giriş-çıkışları
LG PB60G Giriş-çıkışları

Cihazın tasarımı gayet hoş, sade. Zaten çok hafif ve küçük. Boyutunu gözünüzde canlandırmak için şöyle söyleyeyim: Bir kitaptan daha küçük boyutta. Kalınlığı da 400 sayfalık bir kitap kalınlığında. Yukarıda cihazın giriş-çıkış noktalarını görüyorsunuz. Burada bir tasarım hatası dikkatimi çekti. Çok ufak bir sorun gibi görünse de can sıkıcı. USB portu HDMI girişinin hemen altında gördüğünüz gibi, bu porta biraz büyükçe bir flash disk takıp cihaza eğim vermeye çalıştığınızda denge problemi oluyor. Keşke HDMI aşağıda USB port yukarıda olsaymış dedim test sırasında.

Cihazın USB portunu görünce içimden dedim ki “kesin şimdi harici diskleri görmez bu allah bilir”. Çünkü genelde bu büyüklükteki cihazlarda USB portuna gelen voltaj harici diskleri döndürmeye yetmez. Ama beni şaşırtarak Western Digital’in 1TB’lık harici diskini sorunsuz olarak çalıştırdı. Kılavuza göre USB portuna 3TB büyüklüğüne kadar olan harici diskler takılabiliyor.

Kutu içeriği

LG PB60G Kutu

Kutu boş değil… VGA ve Kompozit-Komponent kablolarının gelmesi güzel. Bir de HDMI kablosu olsaymış iyi olurmuş. Fakat fiyatı ucuz tutmak adına oradan kesinti yapılmış belli ki.

LG PB60G Kutu İçeriği

Yanında gelen taşıma kılıfı güzel fakat sadece cihazı alabiliyor. Belki zorlarsanız kumandayı da alır ama tuşların basılı kalması ve pili bitirmesi muhtemel bir senaryo. Adaptörü biraz daha küçük olsa laptop çantasına sıkıştırılmış… Önerim minik bir notebook çantası ile kullanmanız.

Bir ufak eleştiri: Her ne kadar LG’nin sitesinde kutu içeriğinde olduğu söylense de kutu içerisinden lens koruma aparatı çıkmadı. Bu çok büyük bir eksi çünkü çantadan çıkarırken lensin çizilmesi ya da lekelenmesi içten bile değil. Ek not: Cihazdan 5 adet alınmıştı, diğer 4 tanesinde lens koruma aparatı çıkmış. Benim incelediğim kutudan çıkmadı. Demek ki fabrikada içine atmayı unuttular 😀

Medya ve Dosya Oynatıcısı

Tabloda ve giriş çıkışları gösteren fotoğrafta dikkatinizi çekmiştir cihazın üzerinde bir adet USB 2.0 portu bulunuyor. Bu port sayesinde cihazı medya oynatıcısı olarak giriş-çıkış portlarından bağımsız olarak kullanabiliyorsunuz. Sadece resim ve video oynatmakla kalmıyor, Word, Excel, Powerpoint sunusu, PDF, TXT dosyalarını da açıyor. Bu çok kullanışlı bir özellik. Eğer sadece sunum ya da video gösterimi yapacaksanız bilgisayar veya görüntü çıkışı olan herhangi bir cihaz takmadan direkt olarak flash disk veya harici disk takarak işinizi görmeniz mümkün. AVI’de ve DVIX’de sorun yok. MKV formatı da sorunsuz çalışıyor fakat DTS’li videolarda ses gelmiyor. Altyazı eğer video dosyasıyla aynı isimde ise gösteriliyor. Fakat altyazıyı renk, boyut, kodlama biçimi gibi ekstralarla kontrol edemiyoruz. Türkçe karakter sıkıntısı yok, zaten sayfanın en altındaki albümde fotoğraflarını göreceksiniz.

Oynatabildiği formatları tablo halinde aşağıda veriyorum.

LG PB60G Dosya Türleri

Ses

Cihazın üzerindeki hoparlör hakkında ilginç bir bilgi: Kutunun üstünde “1Wx2 Stereo Sound” ibaresi var fakat LG’nin internet sitesinde cihazın özelliklerine baktığınızda “3W mono” ibaresini görüyorsunuz. Özellik tablosuna kutunun üstündeki değeri yazdım ama ilginç bir detay 🙂 Hoparlörler fena değil. Ekolayzır sayılabilecek varsayılan ses modları (Sinema, Müzik, Spor, Oyun) mevcut. Ufak bir sunum için yeterli olacaktır. Ses çıkışı da olduğu için eğer üzerindeki hoparlörler yetmezse harici bir ses sistemine kolaylıkla bağlayabilirsiniz.

Görüntü

Aşağıda tabloda görebileceğiniz gibi 3.2 metreden köşeden köşeye 2.5 metre yani kabaca 100″ bir görüntü yansıtıyor. Daha uzağa gittikçe görüntü bozuluyor yani projeksiyon cihazını perde/duvarın çok uzağına koyamıyorsunuz. Cihazın önünde yaklaşık 5 cm uzayan bir ayak mevcut. Bu sayede cihaza açı verebiliyorsunuz. Tabi bu verdiğiniz açı görüntüyü yamuklaştırmaması için “Key Stone” ayarı otomatik olarak görüntüyü açıya göre düzeltiyor.

LG PB60G Ekran Boyutu

Görüntü 16:9 değil, 16:10. Bu yüzden HD videolar tam olarak ekrana sığmıyor. Ama kumandadan görüntüyü manuel olarak istediğiniz ölçekte biçimlendirebiliyorsunuz. Renk ve keskinlik açısından hiç fena değil. Çok ince video ayarları yapılabiliyor. Parlaklık olarak fena değil fakat aydınlık bir odada kullanmak gibi bir düşünceniz olmasın. Tamamen karanlık bir ortamda tam parlaklıkta film izlemeyi denedim, parlaklık bir süre sonra fazla geldi ve orta seviyeye aldım 🙂 Tabii ki sunum yapılacak yerin tam karanlık olması genelde mümkün olmaz onun için tam parlaklıkta yüz güldüreceğini söyleyebilirim

Sayfanın en altında fotoğraf makinesiyle çektiğim fotoğrafları göreceksiniz. Bu fotoğrafları tamamen karanlık bir ortamda pek iyi olmayan bir kompak fotoğraf makinesi ile flaşsız çektim bu yüzden biraz gürültülü bir sonuç aldım artık idare edin. Zaten ne kadar kaliteli bir makineyle çekersem çekeyim fotoğraftan kaliteyi veya parlaklığı anlamanız mümkün değil.

Arayüz

Klasik LG arayüzü var cihazda. Daha önce LG marka televizyon ya da görüntü sistemi kullanmışsanız hemen çözeceksiniz. Bazı yerlerde Türkçe-İngilizce karışsa da genel olarak iyi bir Türkçe çeviri yapılmış. Fotoğrafları slayt yapma, arkaya fon müziği seçme gibi güzel özellikler unutulmamış. Cihazı herhangi bir şekilde bilgisayara ya da internete bağlayamadığımız için herhangi bir yazılım güncellemesi falan yok.

Kumanda

Basit ama her şeyin olduğu bir kumandası var. Alıcı cihazın arkasında olmasına rağmen önden de çalışıyor. Kullanım kılavuzuna göre en fazla 3 metre uzaklıktan çalışabiliyormuş deneme şansım olmadı.

LG PB60G Kumanda

Akrabaları

LG’nin “taşınabilir projektör” sınıfında bir kaç cihaz daha mevcut. Özellik olarak aşağı yukarı aynı onun için onlardan da bahsedeceğim, aklınızda bulunsun. PB60G’nin bir üst modeli olan PB62G’nin yanında bir wireless adaptörü geliyor. Bu adaptörü cihaz üzerindeki USB portuna taktığınızda Intel’in WiDi özelliği devreye giriyor ve WiDi uyumlu bilgisayarınızdan kablosuz olarak görüntü ve ses aktarımı yapabiliyorsunuz. Aradaki fiyat farkı ben bu yazıyı yazarken 300 TL idi. Eğer kablo ile uğraşmak istemiyorsanız ve WiDi’lı bir bilgisayarınız varsa bu model de tercih edilebilir. Bu modelin incelemesini TeknoSeyir‘den izleyebilirsiniz. Zaten WiDi özelliğinin dışında PB60G ile birebir aynı.

Bir diğer akrabası PA72G. PB62G’nin büyük hali. Yine taşınabilir bir cihaz fakat daha büyük. Boyutu 22×17 cm. Boyut artınca tabii parlaklık da artmış diğer iki modelin aksine 500 Ansi Lumen değil, 700 Ansi Lumen. WiDi adaptörü yok, her şey içinde. adaptörü unuttum derdi yok yani.

Sonuç

Dediğim gibi bu cihazı almak isteyecekler sürekli gezen veya sınıf sınıf gezerken yanında taşımak isteyen öğretmenler için. Tasarım ve kullanış olarak ben çok beğendim. LG iyi bir iş başarmış. USB’den sunum veya fotoğraf/video gösterimi yapmak epey kullanışlı. Vay “VGA kablosunu unuttum” yok “Bilgisayarda HDMI çıkışı yok”, “Kablo yetişmedi” derdi bu sayede bitiyor. Yansıtıcının LED olması ve en parlak ayarda 30.000 saat ömrünün olması en büyük tercih nedenlerinden biri olacaktır. Bildiğiniz gibi diğer ampullerin ömürleri oldukça kısa ve yenilemeye kalktığınızda eşek yüküyle para vermek zorunda kalıyorsunuz.

Albüm

Etiketler:

Paylaş:

Utku Sakallıoğlu, 1990 yılının bir Mayıs günü Giresun’da hayata geldi. Doğumu esnasında ilk dakikalarda beynine yeterli oksijen gitmemesi nedeniyle Beyin Felci olarak da bilinen Cerebral Palsy‘li olarak hayata tutunmuştur.  >>

Buralardayım
Kategoriler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir