Teknolojinin hüküm sürdüğü kişisel blog

İstatistik İstatistik Anadolu

 

Geçen gün internette gezinirken BTK’nın her üç ayda bir yayınladığı istatistik raporundan Avea ile ilgili bir istatistiği görünce acaba başka neler var diye bir bakayım dedim… Epey ilginç rakamlarla da karşılaşınca dedim yazayım belki biri oku 🙂 İşte bana enteresan gelen istatistikler:

Bir kere en başta dikkatimi çeken şey raporun başında verilen “Yetkilendirme ve Hizmet Türlerine Göre İşletmeci Sayıları” tablosundaki Türkiye’deki İnternet Sağlayıcılarının sayısı oldu. Ülkemizde tam olarak 142 İSS olduğunu biliyor muydunuz? Ben fazla olduğunu biliyordum ama bu kadarını tahmin etmemiştim. Tabii içinizde “nerede bu kadar İSS?” diyenler olabilir. Çoğu ya sadece şirketlere internet sağlıyor, ya da lisansı var ama faal olarak bir hizmet sunmuyor. Rapora göre 2011 üçüncü çeyreğinde 60’a yakın İSS hizmet vermekte.

Bir başka ilginç istatistik: Türkiye’deki tüm aramaların yönüne bakarsak 2004’de 65 milyar dakika sabit, 20 milyar dakika GSM iken, 2010’da 23 milyar dakika sabit, 125 milyar dakika GSM ile konuşulmuş. Kısaca 2004’ten bu yana GSM aramaları alıp başını gitmiş. 6 yılda sabit aramalar yaklaşık olarak %76’dan %15’e düşmüş.

Bu arada aslında çokta şaşırmadığım bir istatistik de şu: 2005’te 19 milyon olan sabit telefon abone sayısı şu an itibariyle 15,5 milyona düşmüş. Tabii bu oranın fazla düşmemesinin en büyük sebebi xDSL (ADSL, vDSL vs.) çünkü sabit hat zorunluluğu var. xDSL kullanıcı sayısı son rakamlara göre 6.7 milyon. Yani 6.7 milyon kişi bir nevi mecburiyetten sabit hat abonesi.

Tabii sabit hat hizmetini sadece Türk Telekom vermiyor. Diğer operatörler yavaş yavaş elle tutulur bir pay elde etmeye başladı. 2011’in üçüncü çeyreği itibariyle toplamda 1 milyon aboneye ulaşmış durumdalar. Bu da %5 civarında bir pazar payı.

Bana çok ilginç gelen bir istatistik daha: Kısa numaralar. En fazla kullanılan kısa numara 163 Borç sorgulama imiş. İkinci en çok aranan 121 Telefon Arıza, üçüncü 112 Acil Servis, dördüncü ise 182 Hastane Randevu Hattı. Tabii Telefon Arıza’nın Acil Servis’ten daha çok aranması ülkemizin telefon altyapısının ölmek üzere olduğunu gösteriyor bence 🙂 Gerçi bir de şöyle bir durum var: Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla artık 112, cep telefonundan daha çok aranıyor.

Telefonda ne kadar çene yaptığımızın bilimsel kanıtı: sabit telefonlarda abone başı aylık dakika ortalaması 190. Ve bu yıllardır gayet stabil bir çizgi izlemiş.

Mayıs 2009’da başlayan Sabit Numara Taşıma, şu ana kadar Türk Telekom’dan 30 bin abone bu yolla başka bir operatöre taşınmış. En büyük payı da 24.4 bin kişi ile Superonline kapmış. Superonline Fiber İnternet’in hali hazırda 215 bin abonesi ve kabaca 615 bin haneye daha girebileceğini (toplamda 830 bin haneye şu an ulaşabiliyor) bulunduğunu düşünürsek ilerde bu rakamların çok daha artabileceğini söyleyebiliriz.

Gelelim internete… Kasım başı itibariyle Genişbant İnternet (256 kbit/s’ın üzeri) abone sayısı toplam 12.7 milyon. Tabii belirtmek gerekir 3G internet aboneleri (5.3 milyon) de dahil. xDSL abone sayısı 6.8 milyon. Kablonet abone sayısı 407 bin, Fiber abone sayısı ise 220 bin.

Türk Telekom’un fiber omurga uzunluğu 114 bin KM iken, alternatif operatörlerin kendi fibe omurgaları yaklaşık 30 bin KM imiş.

Çok ufak bir istatistik gözüme çarptı: 2011’in ikinci çeyreğinde 8.800 tane Wireless Hot Spot bulunurken, üçüncü çeyrekte 8.230’e düşmüş. Bu yaz mekanlarının kepenk kapattığının göstergesidir 🙂

Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla telefondan internete girenlerin de sayısında ciddi bir artış olmuş. Geçen senenin aynı dönemine göre %33 oranında veri trafiği artmış.

Yine ilginç bir istatistik: sabit internet hatlarından son üç ay içerisindeki trafiğin %89’u download iken %11’i upload imiş.

Bana hiç ilginç gelmeyen bir istatistik: Genişbant İnternet abonelerinin %80’inin download hızı 8Mbps iken 8Mbps’i geçen abone sayısı %7. Aşağıdaki tablo Avrupa’daki internet hızları:

Gelelim mobil telefon tarafına… Tükiye’deki mobil telefon abonelerinin %66’sı ön ödemeli iken %33’ü faturalı. Finlandiya’da %95 faturalı, %5 ön ödemeli. Avrupa ortalaması ise %51 ön ödemeli, %49 faturalı.

Toplamda 66 milyon tane mobil telefon hattı kullanılmakta imiş ülkemizde.

Bana çok çok ilginç gelen bir istatistik de şu Kasım 2011’e kadar 35,5 milyon defa numara taşıma işlemi gerçekleştirilmiş. Yani her iki aboneden biri farklı bir operatöre geçmiş. Bu da operatörler arasındaki rekabeti gösteriyor. En ağır ve düzenliği kaybı Turkcell, en düzenliği artışı da Vodafone yapmış. Son çeyrekte en çok abone kazanan ise Avea olmuş.

Sanılanın aksine (en azından ben öyle sanıyordum) en fazla SMS kullanılan operatör Avea değil Turkcell imiş. Sıralama Turkcell, Avea ve Vodafone şeklinde. Rakamsal olarak da sırasıyla 15.2, 12.7 ve 10.5 milyar adet (son üç ay).

Tabiiki yine AB’de en çok konuşan ülkelerden biriyiz 🙂 Birinci 279 dakika ile Fransa, ikinci ise 261 dakika ile Türkiye. En az konuşan ülke ise 109 dakika ile Almanya.

Bir de televizyon istatistiklerine bakalım. 1.24 milyon Kablo TV abonesi, 27.4 bin IPtv abonesi var imiş. Uydu platformlarında ise toplam 3.7 milyon abone gözüküyor. Bunların %64,71’i Digitürk, %35,29’u ise D-Smart.

Son olarak 118 cephesine bakalım. 11880, 11810 ve 11844 sahibi BN Telekom pazar payının %64’ünü elinde tutarken, 11818 ve 11820’nin sahibi Assis TT %26’yla ikinci.

Etiketler:

Paylaş:

Utku Sakallıoğlu, 1990 yılının bir Mayıs günü Giresun’da hayata geldi. Doğumu esnasında ilk dakikalarda beynine yeterli oksijen gitmemesi nedeniyle Beyin Felci olarak da bilinen Cerebral Palsy‘li olarak hayata tutunmuştur.  >>

Buralardayım
Kategoriler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir