Teknolojinin hüküm sürdüğü kişisel blog

Dark RangeMax High Power 300Mbps 1KM Menzilli Kablosuz Antenli USB Adaptör İncelemesi

ÖN NOT: Bu inceleme tamamen can sıkıntısından yazılmış olup görsel ve teknik inceleme açısından hiçbir iddiası yoktur.

Nereden icap etti?

Yaklaşık bir ay önce arkada iyi çekmediği için kasanın önüne taktığım AirTies WUS-201 Wireless Adaptörün, gelip geçerken USB ucu kırıldı. Engin elektronik bilgiye sahip arkadaşım Mehmet Tufan, dahiyane bir fikirle, şekilde görüldüğü gibi USB ucun bağlantı yerlerini bir USB kabloya lehimlemek suretiyle adaptörü çalışır bir hale getirdi.

Çalışıyordu çalışmasına ama bir sorun vardı o da hız olarak bir türlü stabil olamıyordu. Yani 10 saniye 1.6MB/sn download yaparken birden 200KB/sn’ye düşüyor, sonra terkrar tırmanıyordu. Bunun haricinde uzun süre ve hızlı bir download yaptıysam çok fazla ısınıyor ve bağlantı kopuyordu. Artık ciddi ciddi rahatsız oldum ve Wireless Adaptörü aramaya koyuldum…

Arama yaparken kriterlerim şuydu:
1- 802.11n standartı olsun. (çünkü eskisi b/g idi ve çekim mesafesinden memnun değildim);
2- Mümküse 150Mbps ve üstü olsun.
3- Fiyat olarak fazla uçmasın.

Teknobiyotik’ten modellere bakarken daha önce de gördüğüm Dark RangeMax High Power 54Mbps 1KM Menzilli Kablosuz Antenli USB Adaptörü gördüm. Fiyatı ve özellikleri (özellikle BackTrack özelliği) gayet güzeldi fakat eski adaptörüm gibi 802.11b/g idi ve doğal olarak 54Mbps’di. Sonra bu modelin bir üstü olan Dark RangeMax High Power 300Mbps 1KM Menzilli Kablosuz Antenli USB Adaptörü gördüm. Tam istediğim gibi bir modeldi ve fakat fiyatı bütçem için biraz tuzluydu. Diğer modellere baktığımda Fiyat/Performans açısından aslında pekte pahalı olmadığını gördüm ve almaya karar verdim. 49.36 TL + Kargo toplam 54.40 TL’ye aldım. Siparişi verdim ertesi gün geldi.

İnceleme

Şekilde görüldüğü gibi gayet şık ve küçük sayılabilecek bir kutusu var. (Herkes fincan, maket araba, bozuk para koyarsa biz de banknot koyarız  :D)

Kutu içeriği de gayet tatmin edici:

Hiç beklemediğim halde kutu içerisinden BacTrack3 CD’si çıktı. BackTrack mevzusuna geleceğim birazdan 😀 Driver CD’sinde kablosuz ağlarla ilgili detaylı bilgileri görebileceğiniz mini bir program da mevcut.

Wireless Alıcı’nın üst kısmı parlak bir yüzeye sahip. “Gel beni elle parmak izin kalsın” der gibi bir hali var. Bir adet de mavi ışığı bulunmakta.

Kutudan çıkan USB kablo bana biraz kısa geldi. Ama kolay bulunabilecek bir çıkışa sahip, dışardan temin edilebilir.

Kutudan çıkan klips sayesinde monitöre veya o kalınlıkta herhangi bir yere tutturabilirsiniz. Ben masama tutturmaya çalıştım olmadı. Keşke biraz daha büyük kavrayabilseymiş…

Anten 20 CM, takılıyken toplam boy yaklaşık 28 CM oluyor.

Teknik

Şimdii gelelim teknik kısma… Önce şunu belirteyim 1KM çekecek diye bir beklentiniz olmasın! Ha eğer kullanacağınız yer çok tepe bir yerse belki… Yani evde dört duvar arasında maksimum 30-50 Metreye kadar verim alabilirsiniz… Çünkü duvarlar çok fena engelliyorlar sinyalleri. Açık alanda pek deneme fırsatım olmadı ama deneyenler 500 metre uzaktan %40 çektiğini söylüyorlar… Eski alıcımla ve laptopla karşılaştırmak gerekirse; normalde 4-5 ağ görürken şimdi 15-20 ağ görüyorum.

BackTrack desteğine gelecek olursak; kutudan çıkan BackTrack CD’sine “spoonwep” isimli küçük bir program yerleştirmişler. Hiçbir şey bilmeyen bir insan bile kullanabilir. Zaten kullanım klavuzunda detaylı anlatım var. Ama isminden de anlayacağınız gibi program sadece WEP şifrelerini kırabiliyor. Ben BackTrack 4’le WPA şifrelerini kırmayı denedim. Çok zor bir iş onu anladım 😀 WEP şifrelerini kırmak çok basit bir iş. Yaklaşık 15 dakika gibi bir sürede şifreyi kırabiliyorsunuz. Gelgelelim WPA işi öyle değil.

WEP – WPA karşılaştırtması
WEP şifresi basit bir anlatımla şöyle kırılıyor: modemden gelen verileri depoluyorsunuz, sonra o verilerin içinden içinde şifrenin olduğu parçayı bulup çıkartıyorsunuz.

WPA’da ise, modemden gelen verileri yine topluyorsunuz, sonra şifrenin geçtiği kısımla elinizdeki olabilecek şifre kombinasyonları listesini (wordlist) karşılaştırıp şifrenin ne olduğunu bulmaya çalışıyorsunuz.

WPA, 8 haneli bir şifre ve şifrenin sadece sayılardan oluştuğunu düşünürsek tam 100.000.000 (yüz milyon) tane olasılık var. Tabi işin içine bir de harf ve özel karakterler girince işin içinden çıkamıyorsunuz. Bilgisayar saniyede yaklaşık 1000 şifre deniyebiliyor. Yani sadece sayıları denesek 5-6 saatte ancak biter 😀

Genel Değerlendirme

Sonuç olarak fiyat/performans açısından gayet iyi. Yer kaplama olayını ve kablo karmaşasını sevmeyenler için biraz sorunlu olabilir.

Artıları-eksileri:

Etiketler:

Paylaş:

Utku Sakallıoğlu, 1990 yılının bir Mayıs günü Giresun’da hayata geldi. Doğumu esnasında ilk dakikalarda beynine yeterli oksijen gitmemesi nedeniyle Beyin Felci olarak da bilinen Cerebral Palsy‘li olarak hayata tutunmuştur.  >>

Buralardayım
Kategoriler

4 Responses

    1. Büyük bir ihtimalle çekmez çünkü Türkiye’deki duvarlar genelde tuğladan yapıldığı için çok engelliyor sinyalleri…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir