Teknolojinin hüküm sürdüğü kişisel blog

15 Dakikada Kendi VPN’ni Kur

Yazıya peşrev yazmadan direkt olaya giriyorum. Bildiğiniz gibi ücretsiz pek çok VPN servisi var fakat daha önceki tecrübelerimizden de gördük ve biliyoruz ki BTK isterse bilindik VPN servislerini de engelleyebiliyor. 2014’de bu konuyu da ilgilendiren bir yazı yazmıştım. Diğer yandan bir çok bedava VPN sizin kişisel bilgilerinizi ele geçirebiliyor, internet trafiğinizi izleyebiliyor.

Bu yüzden en sağlıklısı kendinize bir VPS kiralayıp oradan kendinize özel Kendi VPN Sunucunu Kurma en iyi çözüm. Bu yazıda nasıl en ucuz ve en basit şekilde bu işlemi gerçekleştireceğinizden bahsedeceğim. Baştan söyleyeyim, dolar kuru yüzünden (en azından ben bu yazıyı yazarken) biraz pahalı bir çözüm fakat 5-6 arkadaş birleşerek bu hizmetten yararlanırsanız daha ucuza gelecektir. Aylık 3.5$ gibi bir maliyeti var. Alternatif ücretli VPN servislerine göre farkı istediğiniz kadar cihazdan aynı anda erişim sağlayabilirsiniz.

2-3 senedir de kullandığım ucuz VPS çözümü Vultr.com üzerinden bir VPS server alıp üzerine OpenVPN kurulumunu adım adım göstereceğim. Başta gözünüzü korkutabilir ama adım adım ilerlerseniz gayet kolay bir şekilde kendi VPN’inizi en fazla 30-40 dakika içerisinde kurabilirsiniz. Eklediğim videoda adım adım ne yapmanız gerektiğini gösterdim. Fakat olaki YouTube’a da erişim sıkıntısı olabilir diye yazılı halini de ekliyorum.

Kurulum Aşamaları

Vultr VPS Kurulumu

  1. Öncelikle vultr.com’a üye oluyor ve kredi kartı bilgilerimizi giriyoruz. Kart bilgilerinizi girerken sanal kart kullanmanızı ve kartınızın yabancı para birimlerine açık olduğundan emin olun. Başlangıç için minimum tutar olan 10 doları seçerek hesabımıza bakiye yüklüyoruz. Bu adım belki 5-10 dakikayı alabilir ilk para yatırmada.
  2. Daha sonra “Products” bölümünden mavi artı ikonuna ya da “Deploy New Server” yazısına tıklıyoruz.
  3. Biz serverı sadece VPN için kullanacağımız için bize en ucuz ve en basit server bile fazlasıyla yeterli, bu yüzden “Cloud Compute” u seçtikten sonra alt kısımdan “Regular Performance”ı seçiyoruz
  4. Server konumu olarak en ucuz hizmeti almak için New York‘u tercih ediyoruz. Bir sonraki adımdan işletim sistemi olarak Debian‘ı işaretleyerek, server boyutunu aylık 3.50$ olan 10 GB SSD paketini tercih ediyoruz. (burada dikkat edilmesi gereken şey IPv6 olan paketi tercih etmemek) Bir alt seçenekteki Auto Backups seçeneğini ve yine az aşağıda bulunan “Enable IPv6” seçeneğini kaldırarak ekranın en altında bulunan “Deploy Now” ile serverı oluşturuyoruz. “Deploy Now” dedikten sonra bir müddet beklemek gerekiyor serverın kurulumu için. Ekranda server bilgileri geldiğinde de 3-5 dakika daha bekleyip hemen diğer adımlara geçmemenizi tavsiye ederim.

Servera OpenVPN Kurulumu

  1. Server bilgilerinin olduğu kısma girdiğinizde sağ üstte sağ üstteki ikonlardan “View Console” ikonuna tıklayın. Bir pencere içerisinde serverınıza ait konsol paneli açılacak. Sakın gözünüz korkmasın, adım adım gidiyoruz. Benimle kalın! Kendinizi hacker olarak görebilirsiniz bu adımdan itibaren 🙂 Yazıları daha rahat okumak için pencere boyutunu büyütebilirsiniz.
  2. Bir kere enter tuşuna bastığınızda “vultr login:” yazısı ekranda belirecek. “root” yazarak entera tekrar basın. Şifre istediğinde alt pencerede server bilgilerinin olduğu kısımdaki “Password” bölümündeki kopyalama ikonuna basın. Böylece şifreyi kopyalamış oldunuz.
  3. Tekrar diğer pencereye geçerek pencerenin sol tarafındaki küçük ok işaretine tıklayarak yan menüyü açın. İkinci seçenek olan Pano seçeneğine tıkladığınızda kopyaladığınız şeyleri yapıştırmak için gelecek ufak bir pencere açılacak. Buraya az önce kopyaladığınız şifreyi yapıştırarak “Paste” butonuna tıklayın. Ekranda hiçbir şey değişmeyecektir. Siz yine de ekrandaki herhangi siyah boş bir alana bir kere sol tıklayıp enterlayın. Vola! İşte şimdi servera eriştiniz.
  4. Şimdi yapacağımız şey VPS serverına OpenVPN yazılımını kurmak. Bunun için açık olan pencereyi aşağı alıp yeni bir sekmede linkini de vermiş olduğum, Google’a “OpenVPN Github” yazdığınızda ilk sıralarda gelen Angristan/OpenVPN-install sayfasına girin.
  5. Sayfada Usage bölümünde iki adet komut göreceksiniz. (iki komutu da yazının en altına koyuyorum) Önce ilkini kopyalayın. Az önceki adımda olduğu gibi panoya yapıştırıp “Paste” seçeneğine tıklayın. Komutun biraz yavaş bir şekilde ekranda yazıldığını göreceksiniz. Daha sonra yine ekranda herhangi bir boş yere bir kere sol tıklayıp enterlayın.
  6. Son olarak diğer komutu da yine diğerinde olduğu gibi kopyalayıp yapıştırın ve enterlayın.
  7. Adım adım OpenVPN’inizin ayarları için çeşitli seçenekler gelecek. Yukarıdaki videoda gördüğünüz gibi neredeyse her adımı olduğu gibi bırakıp enterlayarak devam edin. Ben örnekte de göreceğiniz gibi DNS seçeneğini Google DNS olarak belirledim fakat bu çok da önemli değil açıkçası. Adımları teker teker geçtikten sonra son adımda “Client name” isteyecek, burada istediğiniz herhangi ismi verebilirsiniz. Son adımı da olduğu gibi bırakarak enterlayın.

OpenVPN ile VPN’e bağlanma

  1. Şimdi geldik bir başka adıma. Az kaldı dayanın! Sona yaklaşıyoruz! Google’a FileZilla yazıp kendi web sitesinden FileZilla’yı indiriyoruz. Hangi işletim sistemini kullanıyorsanız o işletim sistemine uygun olarak programı indirip bilgisayarımıza kuruyoruz.
  2. Programa girdikten sonra sol üstte “Dosya” menüsünün hemen altındaki butona tıklayıp site yöneticisine giriyoruz. İletişim kuralı olarak SFTP‘yi seçip “Sunucu” bölümüne Vultr’daki server bilgilerinden sunucumuzun IP adresini, kullanıcı adına “root”, şifreye ise server bilgilerindeki şifreyi kopyalayıp yapıştırıyoruz ve “Bağlantı kur”a basıyoruz.
  3. Ekranın sağ tarafı uzakta az önce kurduğumuz server, sol tarafı ise bizim bilgisayarımız. Sağ tarafta .ovpn uzantılı dosya göreceksiniz o dosyayı soldan örneğin Masaüstünü seçerek kendi masaüstünüze gönderebilirsiniz. Ya da sürükle bırakla istediğiniz yere taşıyabilirsiniz.
  4. Geldik son adıma! İndirdiğimiz dosya, OpenVPN profil dosyası. Bu dosyayı çalıştırmak için ufak bir programa daha ihtiyacımız var. Google’a “Openvpn windows client” (ya da hangi işletim sistemini kullanıyorsanız artık) yazarak bu ufak programı bilgisayarımıza indirip kuruyoruz. Fakat örneğin ben bu videoyu çekerken kullandığım internet sağlayıcı bu programın indirme sayfasını engellemişti. Ben ilgili sayfaya Opera browserın içindeki VPN ile erişim sağladım videoda da görebileceğiniz gibi. Fakat sizin için en son Windows versiyonunu buraya ekliyorum. Sık sık da güncelleyeceğim (tarih bilgisini not olarak yazarım).
  5. OpenVPN Client programını kurup az önce indirdiğimiz dosyayı programa gösterdikten sonra bağlan dediğimiz an artık Amerika’da, az önce ellerimizle kurduğumuz serverdayız!

Daha Fazla Cihaz Eklemek

Bu kurduğumuz VPN’i birden fazla cihazda kullanabiliriz. Ama her bir cihaz için .opvn dosya uzantılı bir profil dosyasına ihtiyacımız olacak. Her şeyi baştan mı yapacağız! Hayır tabii ki. Serverdaki “Console” penceresinde ikinci yazdığımız komutu bir kez daha çalıştırdığımızda ne yapmak istediğimizi soracak. O seçeneklerden 1. seçeneği, yani “Add a new user”ı seçip, yeni bir isim girdiğimizde yeni bir profil daha açmış oluyoruz. FileZilla’da hâlâ servera bağlı isek sağ tarafı yani uzaktaki sunucuyu “yenile” dediğimizde yeni profili görmüş olacağız.

Mobil cihazlarda kurulum

Telefonunuzda veya tabletinizde kullanmak için yeni profiller açarak profil dosyalarımı kendinize mail ya da örneğin WebWhatsApp üzerinden gönderebilirsiniz. Android tarafında Play Store, iOS tarafında AppStore’dan indireceğiniz OpenVPN Client uygulamalarına profil dosyalarını göstermeniz yeterli! Videoda Android için olan örnek kurulumu gösterdim.

Malzemeler:

  1. OpenVPN basit kurulumu için kodlar
  2. FileZilla
  3. OpenVPN Windows Client  (Link açılmıyorsa 2.6.0 versiyonunu buradan indirebilirsiniz)
  4. OpenVPN Android uygulaması
OpenVPN Kurulum Komutları
curl -O https://raw.githubusercontent.com/angristan/openvpn-install/master/openvpn-install.sh
chmod +x openvpn-install.sh
./openvpn-install.sh
Etiketler:

Paylaş:

Utku Sakallıoğlu, 1990 yılının bir Mayıs günü Giresun’da hayata geldi. Doğumu esnasında ilk dakikalarda beynine yeterli oksijen gitmemesi nedeniyle Beyin Felci olarak da bilinen Cerebral Palsy‘li olarak hayata tutunmuştur.  >>

Buralardayım
Kategoriler